Kaupallinen yhteistyö: Herra Snellman
Uusi vuosi on täällä ja loppuvuoden juhlat juhlittu! Arjen tavallisuus ja ihanat rutiinit ovat tervetulleita. Keräsimme joukon inspiroivia reseptejä kevättalvelle jotka takuuvarmasti innostavat kokkailemaan arkena sekä viikonloppuna. Poimi tästä omat suosikkisi talteen!
18 inspiroivaa reseptiä arkeen ja viikonloppuun
Ihanaan arkeen kuuluu myös arkiruokailun järjestäminen. Monella meistä on sama toive: arkiruoka saisi olla jokaiselle perheenjäsenelle maistuvaa, helppoa, ravitsevaa ja edullista. Nämä reseptit yhdistävät monipuolisen maatiaspossun sesongin kasviksiin ja tulos on juurikin sitä. Arkiruokailun ei tarvitse olla stressin aihe, kun valitsee uusia, inspiroivia reseptejä kokeiluun! Miltä kuulostaisi esimerkiksi lempeän tulinen chorizo-uunifetapasta, joka tehdään myskikurpitsasta ja fetasta? Tai uudeksi arkiruokasuosikiksi takuuvarmasti nouseva helppo kanaiskender, joka saa varmasti aikaan riemunkiljahduksia ruokapöydän ääressä?
Vaikka nauttisikin kokkailusta, arjessa ei aikaa ole koskaan liikaa. Nämä reseptit ovat suunniteltu niin, että saat kunnollista itsetehtyä kotiruokaa lautaselle helposti ja nopeasti. Esimerkiksi Snellmannin uudet Maatiaispossun nopeat ja rapeat fileeviipaleet paistuvat silmänräpäyksessä rapeaan possuwokkiin, jossa sesongin juurekset sekä sitrushedelmät ovat sulassa sovussa. Virkistävän erilainen Rapea thaimaalainen possusalaatti syntyy taas uutuustuote Wieninleikkeestä. Tässä piileekin inspiroivan arkiruokailun ydin: saa ja kannattaa ajatella “boksin ulkopuolella”!
Sesongin herkkuja arkeen ja juhlaan
Kevättalvi on raikkaiden sitrusten, eksoottisten hedelmien sekä monikäyttöisten juuresten aikaa. Tammi-helmikuussa kaipaamme lämmittäviä lohturuokia, maalis-huhtikuussa maistuvat jo myös raikkaammat maut päivän pidetessä ja ilman lämmetessä.
Odotettu sesonkiherkku maa-artisokka saa sosekeitossa pinnalleen rapeaa bratwurstia. Poke bowl possulla ja papaijalla on trendikäs kulhoruoka. Huhtikuussa pääsemme nauttimaan parsasta, joka on monen ruokavuoden kohokohta. Parsa-pekonipannu on täydellinen kevätruoka ja supernopea arjen pelastaja.
Juustoinen nakkikeitto
Tiedätkö mikä tekee perinteisestä nakkikeitosta vielä parempaa? Se, kun laittaa sekaan kauden parhaimpia juureksia.
Tämä juustoinen nakkikeitto on erinomainen lohturuoka kylmiin talvi-iltoihin. Se on nopea ja helppo valmistaa, ja sen lämmittävä maku vie melkeinpä takaisin lapsuuteen. Täydellinen resepti arkiruokailuun esimerkiksi talvisen ulkoilun päätteeksi.
Juustoinen nakkikeitto
Annoksia: 7
Valmistusaika: 20 + 15 min
- 1 pkt (350 g) Kunnon juustonakki
- 2 kpl nauriita
- 3 kpl porkkanoita
- 1 palsternakka
- 3 kpl perunoita
- pieni pala (n. 100 g) juuriselleriä
- 15 cm pala purjoa
- 1 rku persiljaa
- 2 kpl suolatonta kasvisliemikuutiota
- 1 pkt (400 g) vähärasvaista sulatejuustoa
- 2 l vettä
- 1 tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- öljyä paistamiseen
Leikkaa Kunnon juustonakit paloiksi ja ruskista ne kevyesti kattilassa öljyllä. Kuori nauriit, porkkanat, palsternakka sekä juuriselleri ja kuutioi ne. Lohko huuhdellut perunat. Lisää juurekset sekä vesi kattilaan. Lisää myös kasvisliemikuutiot, suola ja pippuri.
Kypsennä keittoa noin 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää sulatejuusto ja suikaloitu purjo.
Viimeistele keitto lisäämällä joukkoon hienonnettu persilja.
Rapea possuwokki
Tämä Maatiaispossun fileeviipaleista valmistuva rapea possuwok on vastustamaton yhdistelmä tuoreita sesongin kasviksia ja herkullista maatiaispossua. Se on nopeasti valmistuva ja monipuolinen ateria, joka sopii erinomaisesti kiireisiin arki-iltoihin. Herkullinen wokki on loistava tapa tuoda väriä, makua ja kasviksia kaikkien lautasille.
Rapea possuwokki
Annoksia: 6
Valmistusaika: 30 min
- 1 pkt (300 g) Maatiaispossun nopeat ja rapeat fileeviipaleet
- 2 pkt (400 g) täysjyvänuudeleita
- pieni pala lanttua (n. 120 g)
- pieni pala juuriselleriä (n. 100 g)
- 2 kpl porkkanoita
- pieni pala valkokaalia (n. 200 g)
- kaksi isoa lehtikaalin lehtiä (n. 100 g)
- 1 greippi
- rypsiöljyä paistamiseen
Kastike
- 1 greippi
- 2 tl chilikastiketta
- 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- pieni pala inkivääriä (n. 50 g)
- 4 rkl mangososetta
Aloita valmistamalla kastike. Raasta kuorittu inkivääri ja purista greipin mehu. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet sekaisin kulhossa.
Kuori lanttu, juuriselleri sekä porkkanat ja suikaloi ne. Leikkaa valkokaali ohuiksi suikaleiksi ja revi lehtikaalin lehdet pieniksi paloiksi. Kuori greippi veitsellä ja leikkaa hedelmäliha segmenteiksi, poistaen samalla kalvot.
Paista juuressuikaleet pannulla rapeiksi. Lisää lehtikaali ja kypsennä pari minuuttia. Lisää valkokaali ja jatka paistamista pari minuuttia.
Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
Lisää pannulle reilusti öljyä ja paista paista fileevipaleet kauniin kullanruskeiksi (n. 2 min / puoli). Nosta fileeviipaleet hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.
Viimeistele wokki sekoittamalla kypsät nuudelit ja kastike kasvisten joukkoon. Viipaloi rapeat fileeviipaleet ja asettele ne wokin päälle yhdessä greippisegmenttien kanssa.
Lempeän tulinen chorizo-uunifetapasta
Arjen klassikko pienellä twistillä? Kyllä kiitos! Tämä pasta on erinomainen valinta, kun haluat jotakin todella hyvää pienellä vaivalla. Myskikurpitsa yhdistettynä fetajuustoon tuovat pastaan ihanan kermaisan tuntuman, ja lempeän tulinen chorizo kruunaa makuelämyksen.
Annoksia: 5
Valmistusaika: 20 + 35 min
- 1 pkt (230 g) All Natural Chorizo grillimakkaraa
- 1 pkt (200 g) fetan tyyppistä salaattijuustoa
- 3 kpl keltasipulia
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ myskikurpitsa (n. 450 g)
- ½ punainen chili
- 2,5 rkl rypsiöljyä
- 350 g täysjyväspagettia
- 2 dl pastan keitinvettä
- 1 hopeasipuli
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- Persiljaa koristeluun
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori kaikki sipulit. Suikaloi keltasipulit ja hienonna valko- sekä hopeasipulit. Kuori ja kuutioi myskikurpitsa. Leikkaa Chorizot paloiksi ja hienonna chili.
Lisää keltasipuli, valkosipuli, chili, myskikurpitsa, 2 rkl öljyä, ½ tl suolaa ja pippuri isoon uunivuokaan. Sekoita. Lisää juustopala uunivuoan pohjalle, kasvisten keskelle. Lisää 0,5 rkl öljyä juuston päälle. Ripottele Chorizo-palat kasvisten päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset sekä makkarat ovat kypsiä ja juusto on pehmennyt.
Kypsennä pasta pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Kun pasta on kypsää, ota 2 dl keitinvettä talteen ja siivilöi pasta.
Ota uunivuoka pois uunista ja kaada 2 dl pastan keitinvettä vuokaan. Murskaa osa kurpitsakuutioista ja sekoita juusto kasvisten joukkoon. Anna kastikkeen hautua uunissa vielä 5 minuuttia.
Sekoita kypsä pasta valmiin kastikkeen joukkoon. Viimeistele ripottelemalla hopeasipulia ja persiljaa pastan päälle.
One pot -lihapata
Mikä olisi parempaa kylmänä talvipäivänä kuin lämmittävä, täyteläinen lihapata? Plussaa on se, että pata valmistuu kuin itsestään, yhden padan tekniikalla! Kunnon Karjalanpaistiliha saa reseptissä rinnalleen runsaasti sesongin vihanneksia, ja voit lisätä pataan oikeastaan mitä vain omasta vihanneslaatikostasi löydät, eli resepti sopii myös hävikin vähentämiseen!
One pot -lihapata
Annoksia: 10
Valmistusaika: 30 min + 1 h 15 min
- 1 pkt (500 g) Kunnon Karjalanpaistia
- 3 kpl porkkanaa
- 2 kpl lanttua
- 1 palsternakka
- 5 kpl salottisipulia
- 2 kpl keltasipulia
- 3 kpl tomaattia
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- 200 g herkkusieniä
- 2 suolatonta kasvisliemikuutiota
- 4 dl omenamehua
- 1/2 tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 3 kpl laakerinlehteä
- 7 kpl kiinteää perunaa
- jauhoja lihojen leivittämiseen
- rypsiöljyä ruskistamiseen
Kuori ja lohko porkkanat, lantut ja palsternakka. Kuori kaikki sipulit. Halkaise salotti- sekä valkosipulit ja lohko keltasipulit. Lohko tomaatit ja halkaise herkkusienet.
Pyörittele lihat vehnäjauhoissa ja ruskista ne rypsiöljyssä isossa padassa. Lisää pataan kaikki kasvikset perunoita lukuun ottamatta. Lisää pataan myös sienet, tomaatit, kasvisliemikuutiot, tomaattipyree, omenamehu, suola, pippuri ja laakerinlehdet. Lisää pataan vettä sen verran, että kaikki raaka-aineet peittyvät. Hauduta 45 minuuttia.
Lohko huuhdellut perunat ja lisää pataan. Hauduta toiset 30 minuuttia tai kunnes lihat ovat pehmenneet.
Kaalipasta pekonilla
Herkullinen punakaalipasta pekonilla on valmiina lautasella uskomattoman nopeasti. Pekonin savuisuus ja punakaalin sekä punasipulin makeus täydentävät toisiaan luoden herkullisen lopputuloksen. Tämä pasta on erinomainen valinta, kun haluat kokeilla jotakin uutta ja herkullista.
Punakaalipasta pekonilla
Annoksia: 3
Valmistusaika: 20 min
- 1 pkt (150 g) Kunnon pekonia
- 1 iso punasipuli
- pala punakaalia (n. 200 g)
- n. 200 g täysjyväpastaa (esim. fusilli)
- 2,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa
- 1 dl juustoraastetta
- ½ rku basilikaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
Kuutioi pekoni, kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös punakaali. Paista pekoni rapeaksi pannulla ja ota kypsä pekoni sivuun. Paista sipulisuikaleita pekonin rasvassa, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää punakaali pannulle ja kypsennä muutaman minuutin verran.
Kypsennä pasta pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Siivilöi kypsä pasta.
Säästä pieni määrä pekonia, punakaalia ja sipulia annoksen koristeluun. Sekoita kypsä pasta, pekoni ja ruokakerma pannulle kasvisten joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita myös ⅔ juustoraasteesta pastan joukkoon ja anna sen sulaa. Lisää basilika pastaan juuri ennen tarjoilua. Ripottele loput juustoraasteesta annosten päälle.
Rapea thaimaalainen kaalisalaatti
Wieninleikkeestä thaimaalaista salaattia? Kuulit oikein! Rapea kaalisalaatti thai-tyyliin on raikas ja mausteinen valinta kevyempään ateriaan. Rapean wieninleikkeen, rouskuvan omenan ja valkokaalin sekä raikkaiden mausteiden yhdstelmä toimii saumattomasti. Thai-salaatti on virkistävä vaihtoehto perinteisille salaateille, sopien mainiosti niin lounaaksi kuin kevyeksi illalliseksikin.
Rapea thaimaalainen kaalisalaatti
Annoksia: 3
Valmistusaika: 60 min
- 1 pkt (340 g) Maatiaispossun rapea Wieninleike
- öljyä paistamiseenSalaatti:
- 1 hapan omena
- ½ kurkku
- 250 g valkokaalia
- 150 g kirsikkatomaatteja
- 1 punasipuli
- 1 rku korianteria tai lehtipersiljaaMarinadi:
- 1 valkosipulinkynttä
- 1 mieto chili
- 1 rkl ruokosokeria
- 1 lime
- 1 rkl soijaa
- 1 rkl öljyä
Lisäksi
- 3 rkl majoneesia
- 1 lime
- ½ dl suolapähkinöitä
- korianteria tai lehtipersiljaa koristeluun
Valmista salaatti. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Leikkaa omena pieniksi suikaleiksi. Halkaise kurkku ja kaavi siemenet pois lusikalla. Viipaloi kurkku. Leikkaa valkokaalista juustohöylällä tai veitsellä ohutta lastua. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna korianteri, säästä osa koristeluun. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa.
Valmista marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Poista chilistä siemenet halutessasi ja paloittele se. Siirrä valkosipuli, chili ja ruokosokeri mortteliin ja murskaa ne rouheaksi tahnaksi. Voit soseuttaa ainekset myös sauvasekoittimella. Raasta sekaan limen kuori ja purista mehu. Lisää soija ja öljy. Lisää marinadi salaatin joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia.
Kypsennä possun leikkeet airfryerissä. Sivele öljyä pihvien pintaan molemmille puolille ja paista 180 asteessa noin 12 minuuttia. Paloittele kypsä possu suikaleiksi. Voit paistaa pihvit myös uunissa. Sivele öljyä pihvien pintaan molemmille puolille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Valmista kastike. Sekoita keskenään majoneesi, limen kuori ja mehu.
Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja lisää päälle paloiteltu possu. Viimeistele salaatti suolapähkinöillä, kastikkeella ja korianterilla.
Kanaiskender
Helppo kanaiskender on loistava valinta, kun kaipaat piristystä arkiruokailuun tai nopeasti valmistuvaa herkuttelua viikonloppuun. Raikkalla jugurttikastikkeella kruunattava kanaiskender on yllättävä arkiruoka joka saa varmasti aikaan ihastusta jokaisessa perheenjäsenessä, ja täyttää jokaisen nälkäisen vatsan.
Annoksia: 5
Valmistusaika: 30 min
- 2 pkt (á 180 g) Paahdettuja kanalastuja
- 10 viipaletta paksua ja pyöreää perunarieskaaPikkelöity fenkoli:
- ½ (150 g) fenkoli
- 1 dl etikkaa
- 2 dl sokeria
- 3 dl vettä
- 1 tl korianterin siemeniä
- 5 kpl maustepippuria
Tomaattikastike
- 2 kpl tomaattia
- kourallinen lehtipersiljaa
- ½ punainen chili
- 1 valkosipulinkynsiValkosipuli-jogurttikastike:
- 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 sitruuna
- 2 rkl hienonnettuna ruohosipulia
- ¼ tl suolaa
Kuutioi perunarieskat ja levitä isolle tarjoiluvadille.
Valmista pikkelöity fenkoli. Kiehauta etikka, sokeri, vesi ja pikkelöidyn fenkolin mausteet kattilassa. Viipaloi fenkoli kulhoon ja kaada liemi päälle. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Valmista tomaattikastike. Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja raasta hedelmäliha raastinraudalla. Jätä kuoret käyttämättä. Hienonna yrtit, kuorittu valkosipuli sekä chili ja sekoita tomaattikastikkeeseen.
Valmista valkosipuli-jogurttikastike. Kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita se jogurtin joukkoon. Raasta sitruunan kuori sekä purista mehu ja sekoita ne kastikkeeseen. Mausta ruohosipulilla ja suolalla.
Lämmitä kanalastut haluamallasi tavalla: uunissa, pannulla tai airfryerissa.
Levitä lämpimät kanalastut ja pikkelöity fenkoli perunarieskakuutioiden päälle. Viimeistele molemmilla kastikkeilla.
Pekoniin kääritty porsaanfilee fenkoli-omenatäytteellä
Tässä reseptissä pääsevät loistamaan liha sekä lisuke; herkullinen porsaan sisäfilee saa makua rasvaisesta pekonista, valkosipulista, rosmariinista sekä fenkolista. Seuraksi tasapainottamaan Maatiaispossun sisäfilee saa raikkaan omena-perunamuusin.
Pekoniin kääritty sisäfilee, jossa on herkullinen omena-fenkoli täyte, on täydellinen valinta, kun haluat tarjota jotain erityistä. Yhdistelmä pekonin suolaisuutta ja omena-fenkolin makeutta tekee tästä ruoasta todellisen makuelämyksen.
Annoksia: 7
Valmistusaika: 30 + 40 min
Pekoniin kääritty porsaan sisäfilee
- 1 kpl (n. 600 g) Maatiaispossun sisäfileetä
- 1 kpl (150 g) Kunnon pekonia
- ½ fenkoli
- 2 kpl omenaa
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 2 rkl kokojyväsinappi
- 3 oksaa rosmariinia
Muusi
- 1,5 kg jauhoisia perunoita
- n. 2 dl rasvatonta maitoa
- 50 g voita
- ½ tl suolaa
- 2 oksaa rosmariinia
- rypsiöljyä paistamiseen
Lämmitä uuni 170 asteeseen.
Kuutioi fenkoli ja omenat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Paista kasvikset pannulla pehmeiksi.
Poista sisäfileestä mahdolliset kalvot. Leikkaa fileen keskelle pituussuunnassa pitkä ja syvä viilto. Leikkaa molempiin puoliin toiset viillot, jotta saat mahdollisimman leveän ja tasaisen sisäfileelevyn. Voit halutessasi nuijia fileelevyä kevyesti lihanuijalla.
Mausta sisäfilee pippurilla ja levitä pinnalle ryytisinappi sekä puolet omena-fenkoli-paistoksesta ja rullaa se. Levitä pekoniviipaleet leikkuulaudalle vierekkäin hieman päällekkäin ja lisää rosmariinia viipaleiden päälle. Nosta sisäfilee pekonilevyn päälle ja rullaa se pekonilevyn sisään. Pujota fileen päälle, pekonin väleihin, pehmeitä lehtiä kolmesta rosmariinin oksasta. Paista sisäfilee kypsäksi uunissa: noin 30–40 minuuttia, kunnes fileen sisälämpötila on 70 astetta.
Valmista muusi. Keitä kuoritut perunat kypsäksi. Soseuta kypsät perunat ja sekoita niiden joukkoon voi, maito ja ½ tl suolaa. Huomioi että maidon määrä on arvio: et välttämättä tarvitse sitä kaikkea, tai voit joutua lisäämään sen määrää.
Lisää loput omena-fenkolipaistoksesta perunasoseen joukkoon. Hienonna loput rosmariinista ja mausta sose sillä sekä suolalla.
Makkarapihvit pannulla
Tämän ihanampaa lohturuokaa talvi-iltoihin on vaikea löytää. Makkarapihvit saavat seurakseen paistettua sipulia, paahdettuja kirsikkatomaatteja ja porkkana-perunasosetta. Lopputulos on juuri oikealla tavalla tuhti ja täyttävä ateria, joka maistuu varmasti jokaiselle.
Annoksia: 4
Valmistusaika: 30 + 30 min
Makkarapihvit
- 400 g pala Kunnon lauantaimakkaraa
- juoksevaa rypsiöljyvalmistetta paistamiseenPaistettu sipuli:
- 4 kpl keltasipulia
- juoksevaa rypsiöljyvalmistetta paistamiseen
- ¾ dl vettä
- 1 tl sokeriaKirsikkatomaatit:
- 1 pkt (250 g) kirsikkatomaatteja
- 2 rkl rypsiöljyä
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
Porkkana-perunasose
Kuori ja suikaloi keltasipulit. Paista hetken aikaa kattilassa ja lisää sen jälkeen vesi. Peitä kannella ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää sokeri ja paista silloin tällöin sekoittaen, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet (noin 20 minuuttia).
Laita kirsikkatomaatit uunivuokaan ja pirskottele niiden päälle öljy ja mustapippuri. Paista 180-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 15 minuuttia.
Kuori porkkanat sekä perunat ja keitä ne kypsiksi. Keitä juureksia normaalia kauemmin, sillä porkkanat tarvitsevat enemmän aikaa kypsyäkseen kuin perunat. Soseuta juurekset ja sekoita niiden joukkoon voi, maito ja suola. Huomioi että maidon määrä on arvio: et välttämättä tarvitse sitä kaikkea tai voit joutua lisäämään sen määrää.
Leikkaa Lauantaimakkara ohuiksi pihveiksi, 2 pihviä per annos. Paista ne pienessä määrässä rypsiöljyvalmistetta.
Papaija-possupokebowl
Maatiaispossun fileepihvit ja papaijan makea kirpeys ovat yhdistelmä, joka vie kielen mennessään! Kulhoruoka on trendikäs ja ihanan erilainen vaihtoehto arkeen, joka piristää värikkyydellään ja eksoottisilla mauillaan. Valitse tämä resepti kun kaipaat jotakin raikasta mutta ravitsevaa, lounaaksi tai illalliseksi.
Annoksia: 4
Valmistusaika: 40 + 40 min
- 1 pkt (230 g) Maatiaispossun paahdettu valkosipuli fileepihvit
- juoksevaa rypsiöljyvalmistetta paistamiseen
Poke bowl
- 4 dl kypsentämätöntä sushiriisiä (n. 1,2 l kypsää sushiriisiä)
- 1 (250 g) papaija
- 8 kpl (0,5 kg) pientä porkkanaa
- 2 dl sulatettuja pakasteherneitä
- ½ kurkku
- 8 kpl kirsikkatomaatteja
- 4 rkl vähärasvaista majoneesia
Sushiriisi Poke bowlia varten
- 4 dl kypsentämätöntä sushiriisia
- 5 dl vettä
- 3,5 rkl riisiviinietikkaa
- 2,5 rkl sokeria
- 2,5 tl suolaa
Aloita sushiriisin kypsentämisestä: Huuhtele riisiä siivilässä, juoksevan veden alla, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan, lisää vesi ja anna riisin levätä 15 minuuttia kannella peitettynä.
Kuumenna riisi kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna riisin kypsyä miedolla lämmöllä, kannen alla, 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin levätä vielä 10 minuuttia kannella peitettynä.
Mittaa sushiriisin mausteet toiseen kattilaan ja kiehauta, jotta sokeri liukenee.
Kumoa riisi laakealle vadille ja sekoita mausteliemi sen sekaan. Jäähdytä riisi mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin mahdollisimman vähän riisiä käsitellen. Voit käyttää jäähdyttämisessä avuksi esimerkiksi viuhkaa.
Huomioithan myös, että sushiriisin kypsennysajan, veden ja suositeltujen mausteiden määrä voi vaihdella käytettävän riisin mukaan – eli voit halutessasi tarkista kypsennysohjeet vielä käyttämäsi sushiriisin pakkauksesta.
Jatka Poke bowlin valmistamisella: Halkaise papaija ja poista siemenet. Kuori ja kuutioi.
Suikaloi porkkanoista kuorimaveitsellä ohuita suikaleita ja kääri porkkanaruusuiksi. Ne osat porkkanoista, joita et saa suikaloitua, voit leikata porkkanatikuiksi.
Leikkaa kurkku viipaleiksi ja halkaise kirsikkatomaatit.
Paista fileepihvit pannulla kypsiksi ja leikkaa viipaleiksi.
Laita riisiä laakea kulhon pohjalle ja asettele loput raaka-aineet riisin päälle. Pursota pieni määrä majoneesia raaka-aineiden päälle tai omaksi pieneksi keokseen.
Maa-artisokkakeitto bratwurstilla
Maa-artisokka on yksi sesongin herkuista jota moni odottaa innolla, ja keitto onkin yksi klassikoista. Tämä resepti yhdistää pehmeän, täyteläisen keiton rustiikkiseen makkaraan luoden elegantin ja lohdullisen kokonaisuuden. Muista, että maa-artisokkaan tottumattoman kannattaa syödä juuresta ensimmäistä kertaa maltilla, sillä suuremmissa määrissä se voi aiheuttaa vatsanpuruja.
Annoksia: 5
Valmistusaika: 20
- 1 pkt (230 g) All Natural bratwurstia
- 500 g maa-artisokkia
- 3 kpl jauhoista perunaa
- 1 kpl keltasipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 kpl kasvisliemikuutio
- n. 4 dl vettä
- 2 dl ruokakermaa (rasvaa max 10 %)
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- rypsiöljyä paistamiseen
Kuori ja lohko maa-artisokat sekä perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Freesaa sipuleita hetki kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää maa-artisokat sekä perunat ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.
Lisää vettä kattilaan, kunnes kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös kasvisliemikuutio. Anna hautua kevyesti poreillen, kunnes maa-artisokat ja perunat ovat pehmeitä, noin 15–20 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma sekä mausteet ja kuumenna uudelleen.
Leikkaa bratwurstit paloiksi ja paista ne pannulla rapeiksi pienessä määrässä öljyä. Tarjoile rapeat makkarat keiton päällä.
Yhden pellin pääsiäispossu
Pääsiäisenä ei ole pakko syödä lammasta! Yhden pellin pääsiäspossu on täydellinen valinta pääsiäisen juhlapöytään tai muihin erityisiin hetkiin. Sen valmistaminen on vaivatonta suuremmallekin joukolle, ja lopputulos on sekä näyttävä että herkullinen.
Annoksia: 5
Valmistusaika 30 + 50 min
- 1 pkt (500 g) Maatiaispossun ohut kasslerpihvejä
Yrttiöljy
- 2 dl punaviinietikkaa
- 2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 punainen chili
- 2 rku tuoreita yrttejä (esim. persiljaa, ruohosipulia tai minttua)
Paahdetut bataatit
- 2 kpl bataattia
- 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- ¼ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
Limehummus
- 400 g säilykekikherneitä
- 1 lime
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 3 rkl tahinia
- ½ tl juustokuminaa
- ¼ tl cayennepippuria
- ¼ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Valmista limehummus. Valuta kikherneet, raasta limen kuori ja purista sen mehu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Soseuta kikherneet, valkosipuli, mausteet, limen kuori sekä mehu ja tahini tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää lopuksi öljyä ohuena nauhana, kunnes olet tyytyväinen hummuksen koostumukseen.
Valmista yrttiöljy. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna myös chili ja yrtit. Sekoita kaikki raaka-aineet sekaisin sauvasekoittimella. Käytä puolet yrttiöljystä kasslerpihvien maustamiseen ja säästä puolet annoksen kastikkeeksi.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Lohko kuorelliset bataatit ja laita leivinpaperilla peitetylle pellille. Pirskottele päälle öljy sekä mausteet ja sekoita. Paahda bataatteja uunissa, kunnes ne ovat pehmenneet ja ruskistuneet, noin 30–40 minuuttia.
Mausta possupihvit yrttiöljyllä ja lisää ne pellille bataattien kanssa. Paista 7–10 minuuttia, kunnes pihvit ovat kypsiä. Voit halutessasi käyttää myös grillivastusta.
Viikonlopun aamiaissämpylät munakoisolevitteellä
Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa viikonloppu kuin itsetehdyillä sämpylöillä ja herkullisilla täytteillä? Helppojen sämpylöiden taikina nousee yön yli jääkaapissa, ja on valmis aamulla leivottavaksi. Bonuksena tässä reseptissä tulee ihana vastaleivotun leivän tuoksu, joka valtaa kodin keväisenä lauantai-aamuna.
Annoksia: 12
Valmistusaika: yli 60 min
- Tosi mureat leikkeleitä (esim. keittokinkkua, korppukinkkua tai palvikinkkua)
Sämpylät
- 500 g vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 1 pss (11 g) kuivahiivaa
- 4,5 dl vettä
- 1 dl kaurahiutaleita
Munakoisolevite
- 2 kpl munakoisoja
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- muutama oksa tuoretta timjamia
- 3 + 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 1 lime
- 3 rkl yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersiljaa tai ruohosipulia)
- ⅓ tl savupaprikaa
Aloita sämpylöiden valmistus sekoittamalla vehnäjauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Lisää vettä sen verran, että saat märän ja valuvan taikinan. Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita ainoastaan haarukalla sekaisin: taikinan kuuluu olla kostea ja puuromainen. Anna taikinan nousta ensin huoneenlämmössä peitettynä kaksi tuntia ja siirrä sen jälkeen yöksi jääkaappiin.
Nosta aamulla kahden ison veteen kastetun lusikan avulla 12 taikinakekoa leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele sämpylöiden päälle kaurahiutaleita. Paista sämpylät kypsiksi 200-asteisessa uunissa, noin 30 minuuttia. Laita paiston ajaksi pieni astia vettä uunin pohjalle, jotta sämpylöistä tulee rapeita.
Aloita munakoisolevitteen valmistus halkaisemalla munakoisot ja leikkaamalla niihin ristiviillot. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pirskottele munakoisojen päälle 3 rkl öljyä, hienonnettu valkosipuli, suola sekä pippuri ja timjamin lehtiä. Paahda 200-asteisessa uunissa tunti ja anna jäähtyä.
Kaavi kypsien munakoisojen hedelmäliha kulhoon ja lisää loput öljy, hienonnetut yrtit, savupaprika ja limen mehu sekä raastettu kuori. Soseuta levite sauvasekoittimella.
Nauti sämpylöiden ja levitteen kanssa Snellman Tosi mureat leikkeleitä.
Paahdettu porsaan ulkofilee kasvispedillä
Paahdettu porsaan ulkofilee on herkullinen ja mehevä valinta, joka sopii niin juhla- kuin arkiruokailuunkin. Uskomattoman helposti syntyvä ruoka paistuu uunissa valmiiksi kuin itsessään, ja lihan vetäytyessä foliossa uuniin heitetään vielä sesongin rakastetut varsiparsakaalit.
Paahdettu porsaan ulkofilee kasvispedillä
Annoksia: 10
Valmistusaika: yli 60 min
- 1 pkt (n. 1,3 kg) Maatiaispossun maustettu ulkofilee
- 1,5 kg pieniä kiinteitä perunoita
- 500 g varsiparsakaaleja
- 2 + 2 rkl rypsiöljyä
- ¼ tl + ¼ tl suolaa
- ¼ + ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 1,5 dl maustettua majoneesia (esim. paprika- tai kurkkumajoneesi)
Laita perunat kuorineen uunipellille ja pirskottele niiden päälle 2 rkl öljyä, ¼ tl suolaa ja ¼ tl mustapippuria. Sekoita. Aseta ulkofilee perunoiden keskelle ja paista 125-asteisessa uunissa n. 2 h. Kypsän ulkofileen sisälämpötila on 72 astetta.
Ota kypsä ulkofilee pois uunista ja anna sen vetäytyä folioon ja keittiöpyyhkeeseen käärittynä sen aikaa kun varsiparsakaalit kypsyvät: Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja sekoita loput öljy ja mausteet varsiparsakaalien sekaan. Lisää ne perunoiden joukkoon ja paahda uunissa 10–15 minuuttia, kunnes varsiparsakaalit ovat kypsiä.
Tarjoile ulkofileen ja kasvisten kanssa maustettua majoneesia.
Parsa-pekonipannu
Jotkut odottavat parsasesonkia koko vuoden, ja sen saapuessa, ilo on otettava irti. Tässä keväisessä herkkuruoassa yhdistyvät pekonin suolaisuus ja parsan raikkaus, ja ruoka valmistuu alle puolessa tunnissa. Se on todellinen arjen pelastaja, mutta sopii herkullisuutensa vuoksi myös hyvin viikonlopun ruokapöytään.
Annoksia: 3
Valmistusaika: 30 min
- 1 pkt (150 g) Kunnon pekonia
- 2 pkt (500 g) parsaa
- 1 dl pankojauhoja
- 1 dl juustoraastetta (rasvaa max 17 %)
- 2 rkl hienonnettua persiljaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
Napsauta parsojen puumainen kanta pois. Leikkaa pekonit pituussuunnassa puoliksi ja kääri parsojen ympärille. Paista pannulla rapeiksi.
Sekoita loput raaka-aineet keskenään ja ripottele parsojen päälle.
Paahda pekoni-parsapannua 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja rapeutunut. Jos käyttämäsi paistinpannu ei ole uuninkestävä, voit siirtää parsat myös uunivuokaan ennen paahtamista.
Kebabpeltipitsa
Kebab-peltipitsa on hauska ja maukas vaihtoehto perinteiselle pitsalle, ja ilahduttaa varmasti myös perheen pienimpiä. Ananas jakaa mielipiteitä perinteisen pitsan parissa, mutta tässä reseptissä se toimii kiistatta tuoden raikkautta kebablastuille. Ruoan kruunaa itsetehty pitsapohja, jonka leipominen on helppoa ja hauskaa.
Annoksia: 6
Valmistusaika: yli 60 min
Täytteet
- 1 pss (300 g) Grillattu kebab original -kebablastuja
- ¼ kpl tuore ananas
- 100 g herkkusieniä
- 1 punasipuli
- 1,5 dl valmista pitsakastiketta
- 150 g juustoraastetta
- rucolaa tai tuoreita yrttejä
Pitsapohja
- 3 dl vettä
- 6 dl vehnäjauhoa
- 25 g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- ¼ tl sokeria
- 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Aloita pitsapohjan valmistuksella. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot, suola ja sokeri. Vaivaa yleiskoneella tai käsin noin 10 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista, kunnes se on imeytynyt taikinaan. Peitä taikina ja kohota tunti huoneenlämmössä.
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Kuutioi ananas ja viipaloi sienet. Kuori ja viipaloi sipuli. Kauli taikina levyksi ja laita se leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Levitä pohjan päälle pitsakastike ja täytä pitsa juustoraasteella, kebablihalla, ananaksella, sienillä ja punasipulilla. Paista uunissa 17-20 minuuttia.
Lisää valmiin pitsan päälle rucolaa tai tuoreita yrttejä oman makusi mukaan.
Parempi savukinkkupannari
Tämä Superior savukinkusta valmistuva pannukakku on varmasti viikonlopun brunssin tähti, mutta sopii se myös arki-illan ilahduttajaksi, tai viikonlopun herkku-välipalaksi. Suosittelemme pyöräyttämään pannarin seuraksi raikkaan ja helpon puoliveriappelsiini-fenkolisalaatin, joka sopii sen seuraksi kuin nakutettu.
Savukinkkupannari paprikalla ja puoliveriappelsiinilla
Annoksia: 4
Valmistusaika 1 h 15 min
- 1 pkt (180 g) Superior savukinkkua
- 2 kpl puoliveriappelsiinia
- 1 suippopaprika
- n. 7 dl maitoa
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 4 kpl kananmunaa
- 1 dl vähärasvaista juustoraastetta (rasvaa max 17 %)
- 2 rkl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
Raasta yhden puoliveriappelsiinin kuori ja purista mehu. Yhdistä puristettu mehu ja maito, jotta saat yhteensä 8 dl nestettä. Sekoita kulhossa appelsiinin mehu ja raastettu kuori, maito, kananmunat, juustoraaste, öljy, jauhot ja mausteet. Anna turvota 30 minuuttia.
Leikkaa suippopaprika renkaiksi ja kuutioi savukinkkuviipaleet. Kuori toinen appelsiini veitsellä ja leikkaa hedelmäliha puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.
Kaada turvonnut pannaritaikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele päälle kuutioidut kinkkuviipaleet, paprikakiekot ja appelsiiniviipaleet.
Paista 200-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 30–40 minuuttia.
Vinkki! Tarjoile kinkkupannarin kanssa puoliveriappelsiini-fenkolisalaattia. Saat salaatista erityisen maukkaan pirskottelemalla sen päälle hieman omenasiiderietikkaa. Sekoita salaatin joukkoon myös yrttejä, rucolaa tai salaatinversoja.
Salami-uunimunakas
Herkullinen ja näyttävä salami-uunimunakas herättää takuuvarmasti ihastusta brunssipöydässä, ja se on helppo valmistaa! Tulisen Chorizon, sesongin Pimientos de Padrón -paprikoiden ja munakkaan yhdistelmä vie makumatkalle Espanjaan ja sopii täydellisesti rauhalliseen lauantai-aamuun.
Annoksia: 4
Valmistusaika 40 min
- 1 pkt (100 g) Chorizo salamia
- 1 pss (100 g) Pimientos de Padrón -paprikoita
- ½ kpl punainen chili
- 1 pieni punasipuli
- 8 kpl kananmunia
- 1 dl kasvipohjaista ruokakermaa
- 1,5 dl juustoraastetta
- ⅓ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- rypsiöljyä paistamiseen
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Ruskista kokonaiset tai halkaistut Pimientos de Padrón -paprikat pannulla pienessä määrässä öljyä.
Kuutioi salamit, hienonna chili sekä kuori ja suikaloi punasipuli. Sekoita niiden joukkoon kananmunat, kerma, juustoraaste, suola ja mustapippuri. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.
Paista munakasta uunissa, kunnes se on puoliksi hyytynyt. Lisää tämän jälkeen ruskistetut paprikat munakkaan pinnalle ja kypsennä se loppuun. Munakkaan kypsennysaika kokonaisuudessaan on noin 20 minuuttia.